Campagne

Campagne: achtergrond

 

In 2021 zijn er 100.000 nieuwe Nederlanders die voor het eerst mogen stemmen.

 

Dit betreft vooral een grote groep oud-vluchtelingen. Deze voormalig vluchtelingen zijn gevlucht voor oorlog en onveiligheid. De mensen die in 2020 en 2021 Nederlander zijn geworden (genaturaliseerd) komen grotendeels uit de landen Syrië en Eritrea.

Daarnaast is er een grote groep afkomstig uit Afghanistan, Irak en Iran.

De meeste komen uit landen met een dictatuur. Om na een leven lang onderdrukking de mogelijkheid te krijgen om je eigen regering te kiezen is een grote gebeurtenis.

Wij, van stichting Nieuwlander, willen dit vieren met een speciale campagne.

 

Onze campagne richt zich op een aantal zaken:

  1. kennis over het stemproces: hoe werkt het en op wie/welke partijen kun je stemmen
  2. durf te kiezen: vier je kiesrecht, je mag er zijn, jij bent belangrijk!
  3. betoog naar politieke partijen en media: betrek dit electoraat in de campagnes

 

Kennis over het stemproces

In samenwerking met stichting ProDemos hebben we toegankelijk voorlichtingsmateriaal vertaald naar de talen die door deze groep wordt gesproken: Arabisch en Tigrinya (Eritrea). Video en geschreven materiaal wordt verspreid via diverse sociale mediakanalen.

Spreken ze dan geen Nederlands? Natuurlijk wel, maar bij complexe informatie is het altijd fijn als dit additioneel in je eigen taal uitgelegd krijgt. De nuances worden dan duidelijker.

 

Vier je kiesrecht

We hebben portretten gemaakt van nieuwe kiezers die voor het eerst gaan stemmen.

Dit hebben we mooi laten vastleggen door fotograaf Ernst Coppejans.

Door hun verhaal en waarom zij wel gaan stemmen, hopen we anderen te motiveren.

 

Betoog: Betrek nieuwe Nederlanders

Vooral de migranten die in de jaren 2013-2016 gekomen zijn, hebben veel te verduren gehad tijdens de verhitte “vluchtelingen debatten”. Ze zijn voor van alles uitgemaakt. Daarbij is migratie & integratie bijna altijd een groot onderwerp tijdens verkiezingen en niet altijd in positieve zin. Er wordt al gauw een “wij/ zij” toon aangeslagen.

Gelukkig heeft Nederland ook een ander kant. Duizenden vrijwilligers en professionals doen hun uiterste best om nieuwkomers te helpen hun nieuwe leven op te bouwen in Nederland.

We zien ook veel nieuwkomers die binnen korte tijd een bijdrage leveren aan de samenleving. Diversiteit heeft Nederland verrijkt op verschillende manieren.

We willen de politiek en media oproepen om nieuwkomers positief te betrekken in hun campagnes. Nieuwkomers zijn niet alleen een onderwerp waarmee je onderbuikgevoelens kunt aanspreken, maar ook een doelgroep waar je verkiezingen mee kunt winnen.

De Amerikaans verkiezingen tonen aan dat de “gekleurde” stem doorslaggevend kan zijn.

Het loont om aandacht te besteden aan deze groeiende groep nieuwe Nederlanders.

Daarmee krijgen nieuwe Nederlanders hopelijk ook meer het gevoel dat de politiek voor hen is in plaats over hen.

 

Campagne: ik stem ook

Dit zijn de redenen waarom we de campagne “ik stem ook” voeren. Bovenal is het een oproep aan nieuwe Nederlanders om het kiesrecht te vieren en te gaan stemmen, want elke stem telt.

Vragen? Voel vrij om contact met ons op te nemen

Vindt ons op social mediakanalen